Schrijf! 2014

Gisteren was ik aanwezig bij Schrijf! 2014. Het was de eerste editie van dit jaarlijkse evenement voor iedereen die een boek wil schrijven. Bij een snelle vraagronde tijdens de opening blijkt dat er heel wat schrijvers in de zaal zitten die al een boek geschreven of zelfs uitgegeven hebben. Voor deze schrijvers – waaronder ik zelf – zijn sommige onderdelen van de dag wel herhaling van bekende informatie.
Schrijf-2014-DavidMulder

 

David Mulder begint de dag met iets wat weinig schrijvers aan zullen durven: hij schrijft een verhaal terwijl 180 mensen meekijken. Het publiek mag de locatie en de hoofdpersoon verzinnen. Als er in de zaal een telefoon afgaat, gaat in het verhaal ook ineens de telefoon van de hoofdpersoon.
Bij elke zin die David schrijft, legt hij zijn woordkeuze uit. Dat geeft een interessante kijk in het schrijfproces.

 

Dan is het de beurt aan schrijfcoach Nanda Huneman. Zij zet ons aan het werk en laat ons onze schrijfwensen voor komend jaar opschrijven. De opdracht om ons ideale schrijfjaar te beschrijven is lekker dromerig. Dan haalt Nanda ons terug naar de realiteit. Nu moeten we realistische stappen opschrijven voor de komende maand, die ons dichter bij onze wensen zullen brengen.

Vlak voor de lunch wordt de uitslag van de schrijfwedstrijd – een levendige jeugdherinnering – bekend gemaakt. De winnaar leest zijn vermakelijke verhaal ‘Ik moest alleen even plassen’ voor.

Schrijf-2014Na de lunch vertelt Willemijn Tillmans, acquirerend redacteur bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, over het selecteren van manuscripten. Ze is eerlijk over de moeilijke markt, wat haar verhaal af en toe ontmoedigend maakt, zoals ze zelf ook opmerkt. Ze geeft de bekende tips zoals een goede synopsis, een goede spelling en originaliteit.
Ook belicht ze de andere mogelijkheden, zoals TenPages of uitgeven in eigen beheer. Bij dat laatste noemt ze alleen Brave New Books, wat onderdeel is van Nijgh & Van Ditmar, terwijl er tientallen andere mogelijkheden zijn (zoals Pumbo, waar ik Het Verloren Volk uitgaf).
Voor veel aanwezige schrijvers is dit de meest interessante spreker van de dag. Het publiek heeft dan ook een hele lading vragen voor Willemijn, maar helaas is daar niet genoeg tijd voor.

Inez Risseeuw heeft ook nog een workshop voor ons, maar het is te merken dat mensen afhaken, zo aan het eind van de dag. De oefening waarbij je commentaar op je eigen schrijven moet uitwerken, roept zo veel vragen op dat de vervolgoefeningen ook niet uit de verf komen.

Tot slot vertellen drie schrijvers die via TenPages genoeg aandelen verkochten om hun boek te publiceren, over het schrijf- en uitgeefproces.

Voor de borrel aan het slot had ik geen tijd meer, maar het hoogtepunt van deze dag voor mij was zeker het ontmoeten van mede-schrijvers die ik tot nu toe alleen via Twitter kende.