Kinderen kennen geen taboes

Op 2 april vond in Amsterdam weer de Middag van het Kinderboek plaats. Een misleidende naam, want het begon al ’s ochtends.

 

mvhk16-selmanoortIk begon met de lezing van Selma Noort over diversiteit in kinderboeken. Zij had daar uit haar ervaring veel over te vertellen. Zo worden er wel veel boeken geschreven over bijvoorbeeld Turkse of Marokkaanse kinderen, maar dan gaat het altijd over het Suikerfeest. Waarom niet over de Koningsspelen? Meer nadruk op het Nederlands-zijn van alle kinderen is waar Selma voor pleit.

 

Na een lunch op de zevende verdieping van de OBA, met uitzicht over het IJ, begon de Middag van het Kinderboek.

 

mvhk16-programma

Het was een goed gevuld programma dat geen moment verveelde. Tijdens alle lezingen en gesprekken konden we kijken naar Mies van Hout, die op het podium een schilderij maakte. Aan het eind van de middag stond er een gezellige roze olifant op het doek.

 

Saskia de Bodt wees ons vanuit historisch perspectief op afbeeldingen en verhalen die vroeger wel in boeken stonden, maar nu eigenlijk niet meer kunnen, zoals een kind waarvan de duimen afgeknipt worden. Ik vond het een verrassend begin. Ik dacht zelf dat er vroeger minder kon dan nu.

 

Op de zeepkist mocht ieder zeggen wat hij wilde. Zo vroeg Marcel van Driel alle schrijvers lid te worden van de VVL en leek het Wieke van Oordt een goed idee als we minder kinderboeken per jaar gaan uitgeven.

 

Na een korte pauze mocht Jaap Friso zijn expertise delen. Als kinderboekenrecensent had hij van elk taboe dat je maar kunt verzinnen een voorbeeldboek.

 

mvhk16-gesprek

In het forumgesprek en zaalgesprek waren we het er al gauw over eens dat taboes voor kinderen zelf niet bestaan, maar wel voor opvoeders. En eigenlijk is het vooral goed om alle taboes in boeken te stoppen, zodat er open over gesproken kan worden. Dit werkt wel voor ‘vrije’ boeken, maar niet voor de leesmethodes op scholen. Omdat er rekening moet worden gehouden met bijvoorbeeld islamitische en christelijke scholen, moet religie helemaal uit deze boeken worden gehouden. Het gaat zo ver dat kerktorens en zelfs varkens niet in deze boekjes voor mogen komen. Iets wat duidelijk een verschil tussen commercieel belang en persoonlijke mening naar voren bracht bij Anke Werker van Uitgeverij Zwijsen.

 

Tijdens deze (mid)dag van het kinderboek was er in elk geval niets taboe. Weer een uitstekend georganiseerd evenement met een programma vol goede sprekers en interessante mensen.

 

Foto’s van de Facebook pagina Middag van het Kinderboek.