Hakuna Matata

Tussen duizenden schreeuwerige blinkende telefoonhoesjes vind ik ineens een mooie. Hij heeft groene en paarse motiefjes en de tekst Hakuna Matata. Die is van mij.

Geen zorgen, dat is de betekenis van Hakuna Matata. Of je dat wist, maakt niet uit. Je voelt het vanzelf als je het vrolijke deuntje hoort. Wie The Lion King gezien heeft – en wie heeft dat nou niet? – ziet ook meteen het stokstaartje Timon en zwijntje Pumbaa voor zich. Ze zingen het nummer, vrolijk dansend door de jungle, in een poging de jonge Simba op te vrolijken. En het werkt. Natuurlijk, hoe kun je niet vrolijk worden van zulke gezelligheid?simba-pumbaa-timon

 

No worries for the rest of your day

of in de Vlaamse versie:

Ge hebt geen zorgen
zorg maar dat ge geniet

 

Dat het een werkelijk bestaande uitdrukking in Swahili is, weet vast bijna niemand. Maar al waren het gewoon wat bij elkaar geplakte klanken, dan nog is het een ijzersterke uitdrukking. Het is een eigen leven gaan leiden. Er zijn bijvoorbeeld verschillende kinderdagverblijven die Hakuna Matata heten. Hoe vrolijk zullen de kindertjes daar wel zijn? Die gaan toch de hele dag zingend en lachend door het leven? En waarschijnlijk ook dansend en stuiterend. Een kalmerend liedje is het niet.

Opvallend is dan ook de yogapraktijk met de naam Hakuna Matata. Natuurlijk begrijp ik goed dat de filosofie van geen zorgen past bij yoga, maar het opgewekte dansje dat er in mijn hoofd bijhoort, heeft toch weinig met de ontspanningsoefeningen van yoga te maken. Waarschijnlijk heeft geen van deze yogatypes ooit de musical of film gezien. Veel te uitbundig voor ze.

hakunamatata

 

Sinds mijn telefoon in het nieuwe hoesje zit, heb ik elke dag Hakuna Matata in mijn hoofd. Wat er ook gebeurt gedurende de dag, ik neurie het optimistische wijsje. Sindsdien ga ik heel wat opgewekter door de dagelijkse beslommeringen. Geen zorgen. Zorg maar dat ge geniet. Het is waar wat ze zingen: het is een filosofie. Een echte levenswijsheid.

Je verwacht het niet van een kinderfilm, maar misschien zijn Timon en Pumbaa wijzer dan alle verstandige volwassen mensen bij elkaar. Maak je gewoon geen zorgen, wees trouw aan je vrienden en doe af en toe een dansje. Het werkt voor Timon en Pumbaa, het werkt voor Simba, het werkt vast ook voor jou.